Köyümüz Esentepe

24.12.2012 4214

Köyümüz 

KÖYÜMÜZ ESENTEPE 

TARİHİ

Köyün eski adı Çallısağır´dır. Denizli´nin Çal ilçesinden sağır bir adamın köye gelip yerleşmesinden bu adı almıştır. Köyün adı 1960 yılından sonra Esentepe olarak değiştirilmiştir.

KÖYÜN KONUMU

Köy toplu haldedir. Köyün yönü batıya bakmaktadır. Esentepe Köyü´nün batısında Avcılar Köyü, Doğusunda Çallı Bayramlar Köyü, kuzeyinde Kızılkaya Köyü ve Yörükler Mahallesi, güneyinde Çallı Köyü bulunmaktadır. Esentepe Köyü bulunduğu tepenin batı yamacına kurulmuştur. Yönsel konumlanışı köyün bir bölümünün sabah güneşinden yararlanmasına engel olmaktadır.

DOĞAL DURUMU

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü köyde arazi, engebeli yapıya sahiptir. Düz arazi ancak dağlık alanın üst kısmında bulunur. Köyün kurulduğu dağın alt eteklerinden Sarıçay akmaktadır. Köyün arazisinin geniş bir bölümünü zeytin ağaçları kaplamaktadır. Diğer alanlar ise fıstıkçamı, incir ve meyve ağaçları ile kaplıdır.

 

KÖYÜN NUFUSU

Esentepe köyü çevre köylere oranla daha kalabalıktır. Kadın nüfus erkek nüfustan daha fazladır.

EĞİTİM

Esentepe İlkokulu, 1947 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. İlk yıllarada tek eğitmenli, birleştirilmiş sınıflı bir okuldu. Okul binası olmadığından, köy camisinin yanında bulunan ve halen imam lojmanı olarak kullanılmakta olan binada eğitim-öğretim yapılmakta idi . 1961 yılında beş derslikli bir okul binası yapılmış ve bu binada eğitim-öğretime devam edilmiştir. 1998 yılında 8 yıllık kesintisiz ilköğretime geçildiğinde, 5. Sınıfı bitiren Esentepe´li öğrenciler Bıyıklı İlköğretim Okulu´na taşınmışlardır.

Emir Ayşe DEMİR ve verasetçileri tarafından köyün kuzey batı yönünde bulunan bir arazi, okul yapımı için bağışlanmış ve okul inşaatına 2002 yılında başlanmıştır. Yeni okul binası 2003 yılında tamamlanmış ve 8 sınıflı ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Bu tarihten itibaren Esentepe İlköğretim Okulu taşıma merkezi olmuştur. Halen Esentepe Köyü Yayla Mahallesi´nin öğrencileri ile Kızılkaya Köyü Yörükler Mahallesi´nin öğrencileri Esentepe İlköğretim Okulu´nda taşımalı olarak öğrenim görmektedirler.